DoX VAD-järjestelmällä luotujen käyttöohjeiden tieto on sähköisessä muodossa ja visuaalisesti esitettynä helposti saavutettavaa, ajantasaista sekä helposti hahmotettavaa.
Kuvittele tilanne, että olet hakkuutyömaalla keskellä Kainuun korpea ja kriittisellä hetkellä käyttämäsi metsätyökoneen hakkuupää vioittuu. Työ on saatava määrätyssä ajassa valmiiksi ja aikataulu painaa päälle. Toimiston hyllyssä on koneen manuaali, mutta kiperässä tilanteessa metsän keskellä se ei auta.
Otat avuksesi sähköisen manuaalin, jonka saat ladattua netistä. Manuaalin hakuominaisuudet ovat rajalliset, joten joudut selaamaan useita turhia sivuja ennen kuin olet oikean tiedon äärellä. Samaan aikaan iltakin alkaa hämärtyä.
”Tähän tarpeeseen olemme kehittäneet VADin (Visual Augmented Documentation). VADin avulla käyttäjä pääsee nopeasti käsiksi juuri siihen informaatioon, jota kulloinkin tarvitsee. Se on täysin uudenlainen, sähköinen dokumentaatiojärjestelmä”, DoX Systemsin omistaja ja toimitusjohtaja Mikko Tauriainen kertoo.
Esimerkissä kuvattu metsätyömies voi katsoa kännykällään ohjeita hakkuupäästä VAD-järjestelmässä luodusta digitaalisesta käyttöohjeesta, jossa manuaali näyttää vain kyseistä osaa koskevia ohjeita. Se ehdottaa tyypillisimpiä vikakohteita, ja niitä klikkaamalla pääsee katsomaan tietoja tarkemmin.
Lopulta hakkuupään vika paikallistuu vioittuneeseen paineenalennusventtiiliin, jonka tilalle voi tilata kätevästi uuden osan ja metsätyömies voi palata jatkamaan työtään heti kun osa saapuu. Vika on paikallistettu ja uusi osa tilattu heti työn keskeydyttyä, joka nopeuttaa työn jatkumista.
”Käytännössä VAD yhdistää visuaalisen ja tekstimuotoisen materiaalin. Manuaaliin voi lisätä helposti videoita, lisättyä todellisuutta (kuten VR- tai AR-sisältöjä) tai tekstimuotoisia ohjeita. Ne tarjoavat käyttäjälle helpon ja tehokkaan tavan omaksua tuotteeseen liittyvää informaatiota”, DoX Systemsin myyntipäällikkö Tommi Tolvanen kiteyttää.
VAD yhdistää perinteisten ja digitaalisten manuaalien hyvät puolet
Markkinoilla on muitakin digitaalisia käyttöohjeita, mutta niissä ja perinteisissä paperisissa manuaaleissa on ongelmia käytettävyydessä. Esimerkiksi ohjevideot eivät näy paperidokumenteissa ja digitaaliset käyttöohjeet eivät tyypillisesti taivu kirjoitetun datan esittämiseen – ainakaan jouhevasti. Kumpikaan niistä ei myöskään ole päivitettävissä reaaliajassa.
Tolvasen mukaan VAD nivoo yhteen molempien järjestelmien hyvät puolet ja saa näin vähennettyä niiden rajoitteita.
”VAD siirtää ja yhdistää materiaaleja. Se on eräänlainen tiedon sulatusuuni ja jalostuspaikka. Kaiken, mitä on syötetty sisällönhallintajärjestelmään, voi siirtää VADiin. Tiedon jakamiseen puolestaan käy mikä tahansa virtuaali- tai 3D-malli.”
Virtuaali- tai 3D-mallit sisältävät niin kutsuttuja toimintapisteitä (action pointeja), joiden kautta voidaan jakaa sisällönhallinnasta poimittua informaatiota VAD-järjestelmän avustuksella.
”Muissa digitaalisissa manuaaleissa ohjeet on kirjoitettu koodin sekaan, jolloin tiedon päivittäminen on haastavaa. VADissa tiedot päivittyvät reaaliajassa myös digitaaliseen käyttöohjeeseen, jos esimerkiksi hintamuutos tehdään sisällönhallintasovelluksessa”, Tauriainen täydentää.
VAD on DoX CMS -sisällönhallintajärjestelmän uusi julkaisumuoto. DoX CMS:n ja VADin avulla on mahdollista luoda oppaita, jotka ovat tekijöilleen kiinnostavia rakentaa, helposti päivitettäviä ja auttavat myös tuotteen myynnissä ja markkinoinnissa. VAD myös vähentää aikaa, jonka koneet ja laitteet ovat vioittumisen tai huoltotoimenpiteiden takia poissa käytöstä.
Kysy lisää!
Tommi Tolvanen
Sales Manager
+358 (0)40 589 2689