Viime kuussa pääsimme laittamaan käytäntöön yhteistyötä DoX Systemsin ja Vaasan yliopiston markkinoinnin ja viestinnän yksikön viestintätieteen oppiaineen henkilöstön välillä. Toistaiseksi tämä yhteistyö on kattanut vierailuluennon kandikurssilaisille, ja myös maisterikurssilaiset pääsevät näillä näkymin kokeilemaan DoX CMS:n käyttöä. Kyseisellä luennolla kävin läpi niin DoX CMS:n käyttökeinoja, rakenteisen dokumentoinnin käytänteitä kuin omaa kokemustani teknisen viestinnän ammattilaisena.
Myös Suomen Teknisen Viestinnän Yhdistyksen osalta on huomioitu, että usein opiskelijoilla ei ole riittävää pääsyä näkemään ja kokeilemaan alan työkaluja kuten rakenteisen kirjoittamisen ohjelmistoja. Tällainen yhteistyö tulee toivon mukaan vastaamaan tähän tarpeeseen ainakin meidän osaltamme.
Käyn tässä artikkelissa ohimennen läpi omia tunnelmiani tuolta osin.
Esittelyn Toteutus
Esittelystä sovittiin kevään 2021 aikana, ja se toteutettiin kurssin luennoijan järjestämänä nauhoitettavana Zoom-tapaamisena.
Esitelmää varten oli varattu 75 minuuttia ja se koostui kolmesta osasta:
Oma Esittely
Kerroin omasta taustastani ja kuinka se johti teknisen kommunikoijan rooliin. Lisäksi kerroin työtehtävistäni ohjelmistoyrityksen teknisenä kommunikoijana sekä teknisen kirjoittajan että järjestelmäkouluttajan rooleissa.
DoX CMS:n Esittely
Kävin läpi rakenteisen dokumentoinnin työnkierron DoX CMS:ssä sekä hyviä käytänteitä sen osana. Näihin lukeutuivat mm. pääotsikkopuun järjestely ja navigointi, sisällön ehdollistaminen, muuttujien käyttäminen, julkaisujen kasaaminen ja tyylien hallinnointi. Korostin varsinkin edes perustason CSS:n osaamisen tuomaa hyötyä teknisille kirjoittajille.
Kyselykierros
Lopussa jäi vielä aikaa kysymyksille. Enemmistö niistä tuli kuitenkin lopulta luennoitsijalta.
Reaktio Esittelyyn
Useampi opiskelija kiitti tarjotuista tiedoista spontaanisti. Toivon mukaan esittely helpotti heidän epävarmuuttaan koskien työelämän realiteetteja.
Opiskelijoille kerrottiin, että he voisivat halutessaan verkostoitua kanssani. Tämä ei kuitenkaan johtanut verkostoitumispyyntöihin. Kenties kandivaiheessa monella ei ole LinkedIn-profiilia tai kynnys tälle on liian korkea, kun kyse on vain vierailevasta luennoijasta.
Myös luennoitsija kiitti minua vierailusta ja kertoi sen menneen hyvin. Toivon mukaan vastaavia tilaisuuksia syntyy myös jatkossa.
Jatkosuunnitelmat
Mielestämme on tärkeää, että teknisen viestinnän opiskelijoilla olisi mahdollisuudet käyttää alan työkaluja osana opintojaan. Ne on kuitenkin yleensä suunniteltu ja hinnoiteltu yrityskäyttöön, mikä soveltuu huonosti yhteen yliopistojen toimintamallin kanssa.
Tällä hetkellä DoX CMS on annettu Vaasan yliopiston teknisen viestinnän opettajien ja maisteriopiskelijoiden käyttöön. Kyseinen maisterikurssi kuitenkin alkaa vasta kevätlukukaudella, jolloin siihen liittyvistä kokemuksista voidaan kenties kertoa enemmän.
Olisimme mielellämme mukana myös muuta teknisen viestinnän opiskelijoiden koulusta.