Laadukas dokumentaatio on kiintetä osa tuotetta ja sen arvoa.

Laadukas tuotedokumentaatio on kiinteä osa tuotetta ja sen arvoa

Laadukas tuotedokumentaatio on kiinteä osa tuotetta ja sen arvoa

“200 tonnia painava kaivoskone pysähtyy keskelle ahdasta kaivoskäytävää. Tunneli on ahdas, eikä koneen ohi mahdu välttämättä edes vähän rotevampi kaivosmies. Kaivoksen toiminta pysähtyy ja dollarit alkavat vilistä vastuullisten silmissä. Sillä hetkellä dokumentaatio on kaikkea muuta kuin pakollinen paha ja laadukkaasta vianetsintätaulukosta, korjausohjeesta ja varaosatiedoista voidaan ollaan valmiita maksamaan pienen dokumentointiosaston vuosikustannuksen verran dollareita.”

Tämä asiakkaan kertomus on tietysti ääripää, mutta auttaa ymmärtämään miten tärkeä osa tuotetta laadukas dokumentaatio voi olla. On myös helppoa (ja pelottavaa) kuvitella minkälaisia vaaratilanteita ja jälkeä saattaa aiheutua, jos vaikka räjäytystyömaalla käytettävien panostuslaitteiden manuaaliin on livahtanut virhe ratkaisevaan kohtaa.

Kuluttajatuotteiden kohdalla eurot eivät vilise ihan yhtä nopeasti, mutta samat haasteet ovat sielläkin. Kesän ja syksyn mittaan perehdyin videoblogillani kuluttajan kohtaamiin käyttö- ja huoltoohjeisiin:

Kesällä olin lähdössä veneilemään aurinkoisena lomapäivänä. 80-luvun alun Yanmarin ei vain yllättäen käynnistynyt. Yanmarin manuaalin vianetsintätaulukon avulla paikansin vian tukkeutuneeseen polttoainesuodattimeen. Ohjeen avulla suodatin löytyi ja vaihtokin onnistui kivuttomasti. Laadukas dokumentaatio pelasti kesän parhaan päivän. Katso vaikka videolta.

Säästin pitkän pennin, kun tein keittiöremontin suurimmilta osin itse. Keittiö oli Ikean, eikä muut valmistajat tarjonneet ohjeita ja tukea keittiön kokoamiseen itse. Keittiö ei itsessään teknisten ratkaisun osalta mielestäni poikennut paljoakaan muiden valmistajien tuotteista. Suurin ero oli käyttöohjeissa, jotka Ikean kohdalla mahdollistivat keittiön kokoamisen itse. Laadukas dokumentaation oli kiinteän osa tuotetta ja sen arvoa.

Säästin muutaman euron, kun ostin pojalle Legojen sijasta kilpailijan rakennuspalikkasarjan. Palikat itsessään vaikuttivat ihan laadukkailta ja sopivat hyvin yhteen ”oikeiden Legojen” kanssa. Rakentaminen ei kuitenkaan sujunut ja itkuhan siitä tuli. Kokoamisohjeet oli sen verran sekavat, että isi tarvittiin avuksi, eikä sekään meinannut auttaa. Lego on erottautunut kilpailijoistaan erityisesti laadukkaiden ohjeiden avulla. Legon ohjeista on tullut kiinteä osa tuotetta, joille syntynyt jopa ihan omat markkinat netin kauppapaikoille.

Oheisten esimerkkien ja kokemuksieni perusteella en voi kun päätyä päätelmään, että laadukkaan dokumentaation tärkeyttä ei ole täysin ymmärretty kone- ja laitevalmistajien keskuudessa. Asiaa pidempään seuranneet kollegat ovat sanoneet, että edistystäkin on tapahtunut, mutta kyllä edelleen välillä törmää ihan kuluttajanakin esimerkiksi käyttöohjeisiin, joista ei ole juurikaan hyötyä tuotteen käytön kannalta. Omat kokemukseni rajoittuvat pitkälti kuluttajan törmäämiin käyttö- ja huolto-ohjeisiin, mutta luulen, että sama asennevamma koskee myös muuta teknistä dokumentaatiota.

Laitevalmistajalle laadukkaan dokumentaatio asikashyödyt näkyvät parantuvana asiakastyytyväisyytenä. Jos esim. veneen moottorin tapauksessa kesän paras reissu olisi jäänyt välistä huonon käyttöohjeen takia, ei seuraavassa veneessäni olisi varmasti ollut Yanmarin moottori. Nyt taas hyvän kokoemukseni myötä olen kehunut kyseistä valmistajaa useammallekin veneistä kiinnostuneelle tuttavalle. Tyytyväiset asiakkaat ovat usein paras markkinoija mitä yrityksellä on. Tämä luo hyvän pohjan vakaalle kasvulle ja helpottaa myynnin arkea. Laadukas dokumentaatio myös vähentää asiakastuen tarvetta, mikä osaltaa parantaa asiakaspalvelua, kun aikaa per asiakascase on enemmän käytettäväksi. Positiivinen kierre lähtee käyntiin.

Näiden esimerkkien valossa helppo ymmärtää, että laadukas tuotedokumentaatio on tosiaan kiinteä osa tuotetta ja sen arvoa.

Laadukkaan dokumentaation tuottamiseen perehdytään seuraavassa postauksessani, joka seuraa vielä ennen pukin vierailua. Jos aihe kiinnostaa niin nappaa sähköpostiosoitteesi alla olevalle lomakkeelle, niin saat seuraavat postaukset suoraan sähköpostiisi.

Mukavaa joulukuun alkua,
Paavo

Tilaa DoX-Blogi sähköpostiisi


Antamalla tietosi, hyväksyt, että Fenten voi olla sinuun yhteydessä sähköpostilla. Jos et jaksa odotella seuraava blogia, ota yhteyttä!
Rekisteriseloste

Paavo Korhonen
paavo.korhonen@fenten.fi

Paavo työskentelee Fentenillä asiantuntijana DoX-järjestelmien parissa.

-->